Prvé priecestie s aktívnou signalizáciou

    Created by Katarína Labudová | - Signalling-Systems

    Na Slovensku nájdete už 18 železničných priecestí vybavených technológiou Scheidt & Bachmann s názvom BUES 2000. No až v tomto roku sa nám podarilo jedno z nich obohatiť o novú praktickú funkcionalitu.

    Železničné priecestie v katastri obce Bartošovce (okres Bardejov), ktoré sa nachádza na 30,411 železničnom kilometri trate medzi Prešovom a Bardejovom, je už od roku 2022 vybavené našou železničnou zabezpečovacou technológiou BUES 2000.

    „Pôvodne malo byť spustené aj s tzv. aktívnou signalizáciou. Ide o funkčnosť, ktorú laická verejnosť pozná ako blikanie bieleho svetla na železničných semaforoch. Na uvedenie tejto funkcionality do prevádzky sme však potrebovali podstúpiť proces certifikácie. Hoci toto riešenie Scheidt & Bachmann už používa napríklad v Česku, na Slovensku nám povolenie doposiaľ chýbalo,“  vysvetľuje Ing. Marek Gajdula, obchodný a projektový manažér Scheidt & Bachmann Slovensko a pokračuje: „Keďže sa vybavovanie príslušných povolení neustále predlžovalo, priecestie sme v roku 2022 spustili len s červenými výstražníkmi (semaformi pred priecestím) a závorami.“

    Proces certifikácie sa napokon natiahol na viac ako 2 roky. Hneď po získaní príslušných povolení sme sa pustili do práce – výroby potrebných zariadení a všetkých inžinierskych prác potrebných pre spustenie aktívnej signalizácie. Vylepšené železničné priecestie sme Slovenským železniciam odovzdali v priebehu januára 2024. Počas nasledujúceho roka bude priecestie pod drobnohľadom odborníkov, aby mohlo byť následne spustené do ostrej prevádzky.

    A my máme opäť dôvod na oslavu. Naše 1. železničné priecestie s aktívnou signalizáciou nám otvára dvere k ďalším projektom slovenských železničných priecestí. Ďakujeme Marekovi Gajdulovi a jeho tímu za skvelú prácu a držíme prsty pri ďalších projektoch.


    Vedeli ste, že...

    ...ak je železničné priecestie vybavené aktívnou signalizáciou a biele svetlo na semafore pravidelne bliká:

    • priecestie je plne funkčné,
    • v tzv. obvode priecestia (v blízkosti priecestia na trati) sa nenachádza žiadne koľajové vozidlo,
    • cez priecestie môžu prechádzať vodiči rýchlosťou 50 km/h (ak biele svetlo nesvieti, povolená rýchlosť prejazdu je len 30km/h)!

    Späť