Poznáte Account-based ticketing?

    - Fare-Collection-Systems

    Ako presvedčiť ľudí, aby začali využívať MHD? Jednou z možností je zjednodušiť a zrýchliť nákup cestovných lístkov. Jeden z našich softvérových tímov divízie Fare Collection Systems vyvíja systém nákupu cestovného pre 21. storočie.

    Žiadne papierové lístky, žiadne električenky, žiadne automaty na mince a zisťovanie, či potrebujete prestupný alebo 2-zónový lístok na vašu cestu MHD.

    Namiesto toho stačí k označovaču cestového lístka (tzv. validátoru) priložiť kreditnú alebo debetnú kartu či mobil alebo smart hodinky a môžete cestovať, kam chcete a ako dlho potrebujete. Pri výstupe opäť kartu či mobil priložíte k označovaču a môžete si byť istý, že ste zaplatili najnižšie možné cestovné.

    Ak prestupujete, pri každom výstupe a nástupe priložíte kartu, mobil, alebo smart hodinky k označovaču a systém na pozadí vypočíta, koľko zaplatíte za všetky vaše cesty v daný deň a strhne vám výslednú sumu z karty.

    Takto funguje riešenie Acount-based ticketing, ktoré vyvíjajú naši kolegovia na pobočke v Bratislave. Je súčasťou produktu FareGo Suite – komplexného, intuitívneho a spoľahlivého systému pre manažment cestovného novej generácie. Ten podporuje najmä digitálny výber cestovného (mobilné aplikácie, bezkontaktné alebo otvorené platby), ktorý dopĺňa klasické možnosti nákupu cestovných lístkov na MHD (hotovosť, automaty na lístky, električenky).

    Prečo je Account-base ticketing pre cestujúcich naozaj výhodný?

    Ak si cestujúci vyberie jednu z možností Account-based ticketingu – aplikácia pre mobily, smart hodinky či kreditnú/debetnú kartu, ktorá bude slúžiť ako jeho identifikátor pri ceste MHD, prispeje nielen k ochrane životného prostredia, ale ušetrí aj svoj čas a najmä peniaze. Prečítajte si príklad, ako tento systém vypočíta cestujúcemu najlepšiu cenu.


    Cenník cestovného:

    • hodinový prestupný lístok pre 1 zónu – 3 €;
    • 2-zónový prestupný lístok – 4 €;
    • 24-hodinový lístok 1-zónový – 8,8 €;
    • 24-hodinový lístok 2-zónový – 11,50 €.

    Cestujúci nastúpi do autobusu, ktorý prechádza cez 2 zóny. Priloží svoju kreditnú kartu k validátoru a systém mu vygeneruje prestupný lístok pre 2 zóny (4 €). Lístok je virtuálny, existuje len v backoffice systéme. Keď cestujúci po 40-minútach vystupuje na zástavke v rámci 1 zóny, priloží kartu k validátoru a systém vyhodnotí, že cestujúci nebude platiť 2-zónový lístok, ale z karty stiahne len 3 € za 1-zónový lístok.

    Ak cestujúci takto počas 24 hodín cestuje 5-krát, v najhoršom prípade zaplatí len 8,8 € (24-hodinový lístok 1-zónový). Prečo? Ak využije MHD v rámci 1 hodiny od zakúpenia predchádzajúceho lístka, ďalší lístok nepotrebuje, pretože platný lístok už má. Až keď cena jednorazových lístkov presiahne cenu 24-hodinového lístka, systém všetky jednorazové lístky nahradí 24-hodinovým. Na konci dňa cestujúcemu banka z karty stiahne len 8,8 € za lístok.


    Vďaka Account-based ticketing-u už cestujúci nemusí stáť pred automatom na cestovné lístky a rozhodovať sa, ktorý lístok je pre neho ten správny. Naši developeri to v ich aplikácii urobili za neho. Systém všetko zvládne sám a cestujúcemu naúčtuje najnižšiu sumu cestovného.

    Ďalšou výhodnou je, že pri kontrole cestovných lístkov nemusí cestujúci hľadať, kam si dal svoj cestovný lístok alebo sa báť, či si doma nezabudol električenku. Kreditnú/debetnú kartu nosí každý pri sebe alebo ju má nahratú v mobile či smart hodinkách.

    Kde sa Account-based ticketing využíva?

    Riešenie z dielne Scheidt & Bachmann si môžete vyskúšať napríklad v MHD v nemeckom Bonne. Pre tamojší dopravný podnik – Standwerke Bonn (SWB) – sme v roku 2020 spustili 1. bezkontaktný systém predaja lístkov na MHD v celom Nemecku. Naším spoločným cieľom bolo zlepšiť zákaznícku skúsenosť cestujúcich, zefektívniť prevádzku a znížiť náklady na predaj cestovného. Cestujúci si nemusia kupovať klasické lístky, len pri nástupe/výstupe z MHD priložia svoju bezkontaktnú kartu k označovaču lístkov. Bezkontaktný nákup cestovného je možný vo všetkých 230 autobusoch a 99 vlakoch spoločnosti SWB.

    Robíme projekty, ktoré majú zmysel

    Naša spoločnosť už viac ako 150 rokov tvorí budúcnosť mobility. Navrhujeme, vyvíjame, testujeme a vyrábame riešenia (všetko in-house), ktoré každý deň využívajú milióny ľudí vo viac ako 50 krajinách po celom svete. Ak chcete mať prácu, na ktorú budete hrdí, pretože má naozaj zmysel, staňte sa súčasťou Scheidt & Bachmann.  

    Pozrieť voľné pracovné miesta


    Späť