Sme v tom spolu – ako rodina!

    Created by Katarina Labudova & Nathalie Gobbel | - Celofiremné-správy

    Vojna na Ukrajine hlboko zasiahla každého z nás. No najviac obyvateľov samotnej Ukrajiny. Už viac ako 11 miliónov z nich sa zo dňa na deň stalo utečencami. 5 miliónov ľudí utieklo do krajín EÚ, 6 miliónov sa presídlilo v rámci krajiny. Nájdete medzi nimi aj našich kolegov z kyjevskej pobočky, ktorá vyvíja softvér pre divíziu Fuel Retail Solutions.

    Ešte pred vypuknutím vojny začalo vedenie spoločnosti Scheidt & Bachmann intenzívne diskutovať s kyjevskou a slovenskou pobočkou o možnosti presunúť ukrajinských kolegov s ich rodinami na Slovensko. Týždeň pred začiatkom konfliktu vedenie túto relokáciu schválilo. Slovenský manažment hneď začal hľadať kancelárske priestory a potrebné ubytovanie pre ukrajinských kolegov. Prvé odlety boli naplánované na 25. 2. 2022. Ale vojna začala skôr...

    24. 2. 2022 sme sa všetci zobudili do dňa, na ktorý nikto z nás nezabudne.

    Boj o záchranu

    Jedna z ukrajinských kolegýň Yelizaveta Ryzhankova sa na Slovensku vtedy školila, no domov sa už vrátiť nemohla... Ďalší kolega Volodimyr Gorobei akurát pracoval z domu v dedine neďaleko slovenských hraníc, pretože sa zotavoval z operácie a rozhodol sa vymeniť Kyjev za tichšie miesto. Po vypuknutí vojny stihol prekročiť hranice spolu s rodinou len pár hodín pred vyhlásením brannej povinnosti pre všetkých ukrajinských mužov vo veku od 18 do 60 rokov. Oleksandra Anoshchenko sa zas presunula k rodičom na západ Ukrajiny, no neprestávajúce výbuchy ju presvedčili, že musí odísť a zachrániť seba aj rodičov. Zvyšní kolegovia ostali v Kyjeve, ale manažment Scheidt & Bachmann už zabezpečoval evakuáciu a ubytovanie pre kolegyne a rodiny kolegov na Slovensku. Všetci zažili náročnú cestu, ktorá z Kyjeva do Žiliny trvala aj 4 dni. Prekonať museli dlhé kolóny, nedostatok paliva na čerpacích staniciach, každú chvíľu museli stáť na tzv. check-pointoch, kde vojaci kontrolovali doklady posádky a stále sa schovávali pred ruskými útokmi...

    Bezpečné útočisko na Slovensku

    Postupne našlo v žilinskej pobočke bezpečné útočisko 7 členov kyjevského tímu a 11 rodín ukrajinských kolegov. Dokopy 29 ľudí. Zvyšných 26 zamestnancov a 2 zamestnankyne ostali na Ukrajine. Napriek tomu sa snažili plniť si svoje pracovné úlohy a od 28. 4. 2022 začali pracovať v normálnom režime.

    O svoje rodiny sa nemuseli báť, na Slovensku bolo o nich veľmi dobre postarané. Najskôr boli všetci ubytovaní v hoteloch a penziónoch, no postupne sa presunuli do bytov, v ktorých majú viacej súkromia. Náklady na ubytovanie hradí centrála. Slovenská pobočka pomohla ukrajinským kolegom a ich rodinám vybaviť všetky potrebné dokumenty vrátane štatútu tzv. dočasného útočiska, vďaka ktorému budú mať napríklad hradenú zdravotnú starostlivosť. Deti začali chodiť do slovenských škôlok a škôl. Prví záujemcovia už navštevujú kurzy slovenčiny, aby sa s kolegami dorozumeli. „Čokoľvek sme potrebovali, poslali sme naše otvorené témy slovenským kolegom a oni ich začali vybavovať. Ubytovanie a pracovný proces boli dokonale zorganizované a veľmi rýchle. Veľmi si vážime, čo všetko pre nás kolegovia zo Slovenska aj Nemecka urobili,“ hovorí Oksana Artyukh.

    Žilinská medzinárodná pobočka

    Pre 5 ukrajinských kolegýň a 2 kolegov v Žiline vytvorili vlastnú kanceláriu so všetkým potrebným vybavením, aby mohli pokračovať vo svojej práci. „Sme tu v bezpečí, takže môžeme pracovať a aspoň na diaľku pomáhať našej krajine, napríklad aj platením daní, ktoré sú dôležité pre udržanie ekonomickej situácie na Ukrajine,“ hovoria. Kolegovia, ktorí predtým spolupracovali so slovenským tímom si spoluprácu naživo veľmi pochvaľujú. Patrí k nim aj študent Mykola Syzko: „Slovenskí kolegovia sú super. Veľa sa od nich naučím.“ Mykola a Anastasia Kharchenko okrem práce pre Scheidt & Bachmann pokračujú napriek vojne aj vo svojom inžinierskom štúdiu informačných technológií v online forme.

    Pomoc ukrajinským matkám

    Okrem toho slovenská pobočka Scheidt & Bachmann dala prácu aj ukrajinským ženám, ktoré pre vojnu museli opustiť svoje domovy. V sklade v Bytči zatiaľ zamestnali 4. „Dámy sú veľmi šikovné, napriek tomu, že práca v sklade je pre nich novou skúsenosťou. Výzvou pre nás všetkých je komunikačná bariéra, ale postupne sa nám ju darí prekonávať. Niektorí slovenskí kolegovia si oprášili svoju ruštinu a ukrajinské kolegyne zas začali navštevovať kurzy slovenčiny,“ hovorí Michal Pikna, vedúci skladu.

    Slovenskí zamestnanci ešte na začiatku februára spustili zbierku oblečenia a hygienických potrieb, ktorá mala byť určená pre ľudí v núdzi. No v tej sa zrazu ocitli ukrajinskí kolegovia a preto im vyzbierané veci poskytli. Zvyšok posunuli do utečeneckých centier. Zároveň kolegom priniesli hračky, detské oblečenie a pomohli aj s vybavením do bytov.

    Okrem toho slovenskí zamestnanci vyzbierali aj viac ako 100 kusov tašiek, rupsakov a kufrov. Určené boli pre utečencov z Ukrajiny, ktorí narýchlo opúšťajú svoje domovy a celý svoj život si stihnú zbaliť len do 1 igelitky. Časť tašiek putovala do skladu Ukrajinskej Spilky, organizácie, ktorá pomáha Ukrajincom s hľadaním ubytovania a práce v Žiline a zároveň je miestom, kde si Ukrajinci raz za týždeň môžu prísť bezplatne nakúpiť jedlo, drogériu, hračky či oblečenie, ktoré organizácia zbiera od ľudí a firiem zo Žiliny. Časť vyzbieraných kufrov zaviezol jeden zo slovenských kolegov aj do Michaloviec, mesta nachádzajúce sa blízko hraníc s Ukrajinou, kde je vytvorené veľkokapacitné centrum pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny.

    Slovenskí zamestnanci však pomáhajú aj vo svojom voľnom čase. Pravidelne chodia do neziskových organizácií starajúcich sa o utečencov. Triedia zásoby humanitárnej pomoci, dopĺňajú ich do výdajných miest, pripravujú program a akcie utečencom, aby sa v Žiline cítili príjemne...

    Slovensko ukrajinskými očami

    Ukrajinskí kolegovia a ich rodiny sú zo Slovenska očarení. „Jedlo je veľmi chutné, ľudia sú neuveriteľne milí a príroda nádherná. Keď sme cestou do Žiliny videli Vysoké Tatry, neverili sme vlastným očiam. Bolo to ako matrix. Určite ich chceme navštíviť.“ Oproti 3-miliónovemu Kyjevu je Žilina s 80-tisícmi obyvateľmi skôr dedina, ani to však našim kolegom vôbec neprekáža: „V Kyjeve sme žili veľmi hekticky a rýchlo. Tu je taký pokoj a to nám pomáha koncentrovať sa na naše projekty.“ Všetkým však domov, rodiny a priatelia veľmi chýbajú. A čo budú robiť, keď sa vojna skončí?Chceme sa určite vrátiť domov a pomôcť našej krajine," hovoria všetci zhodne.

    Pomoc z Nemecka

    Obyvatelia Ukrajiny čelili po vypuknutí vojny aj nedostatku liekov a iného spotrebného tovaru. Preto centrála spoločnosti Scheidt & Bachmann v Mönchengladbachu zorganizovala zbierku liekov a poslala ju pravidelnou prepravou do slovenskej pobočky v Bytči. Odtiaľ ju na slovensko-ukrajinské hranice zaviezli konatelia slovenskej pobočky – Ján Krúpa a Róbert Kulla. Jeden z nemeckých zamestnancov začal pomáhať aj inak...

    Lucien Hutgens, zamestnanec spoločnosti Scheidt & Bachmann System Service GmbH a školiteľ divízie Fuel Retail Solutions v Nemecku, má manželku Ukrajinku a jeho svokrovci v čase vypuknutia vojny boli doma na Ukrajine. Lucien sa 28. februára, 4 dni po začatí vojny, vybral s firemným vozidlom a plnou nádržou na poľsko-ukrajinskú hranicu, kde vyzdvihol svojich svokrovcov. Cely kufor mal naložený trvanlivými potravinami a teplým oblečením pre utekajúcich ľudí.

    Odvtedy Lucien otočil cestu na poľsko-ukrajinské aj slovensko-ukrajinské hranice mnohokrát. Vyzdvihoval utečencov a privážal vyzbieranú pomoc. Jeho manželka Viktória zase všetky prevozy organizovala. Od vypuknutia vojny rodina Hutgenovcov vo svojom dome v Mönchengladbachu ubytovala už viac ako 70 ľudí. Pomáhala im pri hľadaní ubytovania aj pri vybavovaní rôznych dokumentov na pobyt. V súčasnosti je u nich ubytovaná ešte matka so synom, pre ktorých hľadajú nový domov.

    V marci navštívil ukrajinských kolegov a ich rodiny ubytované v Žiline Jörg M. Heilingbrunner, konateľ spoločnosti Scheidt & Bachmann Fuel Retail Solutions GmbH. Spolu so slovenskými kolegami sa taktiež vydal na slovensko-ukrajinskú hranicu, aby tam doručil vyzbieranú humanitárnu pomoc.

    Spoločnosť Scheidt & Bachmann a rodina Hutgensovcov s podporou mnohých humanitárnych organizácií, Rotary klubu v Düsseldorfe, cirkví, lekárov, dokonca aj zákazníkov či priateľov z Nemecka a Holandska, organizujú od začiatku vojny až dodnes na týždennej báze transporty s humanitárnou pomocou na Ukrajinu. Tisíce litrov pitnej vody, krmiva pre domáce zvieratá, pohonných hmôt, plienok a oblečenia sa nám už spoločne podarilo doručiť až do Kyjeva a Charkova.

    Veľké poďakovanie patrí aj Jörgovi M. Heilingbrunnerovi a Andreasovi Gansovi, ktorí neváhali a okamžite poskytli Lucienovi voľno, firemné vozidlo, tankovaciu kartu a aktívne ho podporovali.

    Môžeme byť na seba hrdí!

    My v Scheidt & Bachmann ďakujeme za neuveriteľnú solidaritu, ktorá k nám prichádzala zo všetkých strán. Opäť sme spoločne dokázali, že pomoc druhým je dôležitou súčasťou našich firemných hodnôt. Vďaka nim dokážeme veľké veci. V tomto prípade – zachrániť nevinné ľudské životy! Všetkých nás môže na srdci hriať odkaz od našich ukrajinských kolegov: „Ďakujeme za všetko, čo pre nás a naše rodiny robíte!“


    Späť