Na slovíčko s Jozefom Polačkom

    Created by Katarína Labudová & Jozef Polaček | - Fare-Collection-Systems

    Prečítajte si rozhovor s členom vedenia divízie FCS.

    VIZITKA

    Titul, meno a priezvisko: Ing. Jozef Polaček
    Pracovná pozícia: Vedúci oddelenia servisu
    Divízia: FCS
    Rodinný stav: Šťastne ženatý so záväzkami
    Obľúbené jedlo: Pirohy so slivkovým lekvárom
    Obľúbená hudba: Nemám vyhranený konkrétny žáner
    Kniha alebo seriál? Skôr www

    OTÁZKY

    1. Kedy ste sa stali súčasťou Scheidt & Bachmann a prečo?
    V roku 2015 sa chýlila ku koncu moja krátka, ale intenzívna kapitola vo fínskej firme Tieto na pozícii vedúceho jej žilinskej pobočky. Začal som preto hľadať možnosti, ako sa uplatniť v inej firme – no nielen pre mňa, ale aj pre mojich kolegov, s ktorými sme prešli zo spoločnosti Siemens do firmy Tieto. Oslovil som viacero IT spoločností v Žiline, ale len spoločnosť Scheidt & Bachmann v tom čase vedela náležite oceniť a využiť skupinu šikovných a zohratých IT ľudí.

    Z mesiaca na mesiac sa divízia FCS na Slovensku vďaka nášmu príchodu takmer zdvojnásobila (zo 68 zamestnancov narástla na 107) a získala pobočku v Bratislave.

    Neoslovila ma teda kultúra, oblasť pôsobenia alebo technológie – v prvom rade mi išlo o ľudí, ktorí chceli zostať spolu a ja s nimi. Možno to v dnešnej dobe pôsobí gýčovo, ale pre mňa to veľa znamenalo a dodnes znamená...

    2. Aká je vaša pracovná náplň a aké výzvy na vás čakajú v tomto roku?
    Po pár mesiacoch v S&B som dostal ponuku vybudovať v divízii FCS servisné oddelenie takpovediac „od piky“. Chopil som sa toho a odvtedy pôsobím ako jeho vedúci. Postupne pribúdali zodpovednosti, tímy, roly a ľudia. Dnes má oddelenie servisu viac ako 100 ľudí.

    Za celé to obdobie sa objavilo množstvo výziev. Prekonali sme ich vďaka skvelým tímom a lídrom. To je aj moja úloha: byť lídrom pre kolegov na oddelení servisu a zároveň byť členom vedenia či už v rámci divízie FCS alebo v spoločnosti Scheidt & Bachmann Slovensko. Z toho plynie aj moja pracovná náplň:

    • nájsť správnych ľudí na správne pozície;
    • pracovať na ich rozvoji;
    • neustále zlepšovať pracovné prostredie, nástroje, procesy a podmienky;
    • a zabezpečiť, aby naše výkony boli zmysluplné a efektívne.

    Vďaka tomu budú všetci – kolegovia, vedenie aj zákazníci – s našimi výsledkami naozaj spokojní.

    Najväčšou výzvou pre mňa je vybrať z množstva úloh a nápadov práve tie, ktoré prinesú najväčší benefit a venovať im primerané úsilie – nerobiť len zopár úloh na 100 %, ale ani všetky úlohy na 20 %.

    3. Čo vás na vašej práci baví najviac a do čoho sa musíte premáhať?
    Som rád, keď môžem pomáhať rásť kolegom, ktorí majú potenciál a my v S&B pre nich máme využitie. Teším sa, keď spoločne navrhujeme a realizujeme zmeny a vylepšenia, ktoré prinášajú ovocie.

    Musím sa premáhať, keď občas dostanem úlohu, ktorej výsledok alebo spôsob, akým sa má splniť mi nedáva zmysel. A bez mučenia sa priznám, že pokiaľ sa mi zdá úsilie na vyriešenie nejakého problému neadekvátne výsledku, tak ten problém nechám napospas času (pokiaľ to nemám nariadené vyriešiť). :-)

    Niekedy sa pristihnem, že v niektorých situáciách vystupujem v opozícii. Napríklad, keď presadzujem nejakú požiadavku z manažmentu pred zamestnancami, ktorí nie sú presvedčení o jej správnosti a prínose. Vtedy pred kolegami vystupujem na strane vedenia. Samozrejme, všetko sa dá zabezpečiť príkazom, ale kvalita výsledku môže byť potom priamoúmerná presvedčeniu a benefity sa nemusia dostaviť.

    A naopak. Keď tlmočím názor alebo požiadavku zamestnancov, ktorá nemusí mať hneď podporu manažmentu. Pred vedením v tomto prípade vystupujem ako vyjednávač zamestnancov.

    V oboch prípadoch však moja úloha nie je vôbec jednoduchá. Je náročnejšia, ako byť len tlmočníkom, kde pôsobíte bez hlbšieho angažovania sa. Myslím si však, že je to tá správna cesta, pretože prepojenie top manažmentu a zamestnancov je kľúčové pre stabilitu našej firmy a lojalitu zamestnancov.

    4. Rodinná firma Scheidt & Bachmann je vo vašom prípade naozaj rodinná. Pracuje u nás vaša manželka, dokonca v rovnakej divízii. Odporúčate?
    Pracujeme síce v jednej divízii, ale na rôznych oddeleniach, takže pracovne neprichádzame vôbec do kontaktu... Či odporúčam? Ťažko povedať, neviem poradiť – nám to funguje dobre. Na žiadne negatíva si nespomínam, ani nejaké významné výhody na tom nevidím. Podstatné je, aby každý pracoval na úlohách, ktoré ho bavia a je v nich dobrý – to je myslím pre nás oboch dôležitejšie ako to, či sme alebo nie v rovnakej firme alebo budove. Samozrejme, obom nám pozície vyhovujú a Dorke najmä flexibilita úväzku.

    5. Prečo by ste odporúčali spoločnosť Scheidt & Bachmann?
    S&B je medzinárodná firma s globálnou pôsobnosťou – používanie angličtiny na dennej báze a komunikácia s kolegami a zákazníkmi v zahraničí nie je len fráza do inzerátu, je to nevyhnutnosť.

    Nie je to veľký korporát, ktorý by mal skostnatené predpisy či pravidlá prichádzajúce zhora (spoločnosť je flexibilná), zároveň je dosť stabilná a veľká na to, aby mohla kontinuálne investovať do rozvoja.

    V S&B sme s našimi systémami v spojení na desiatky rokov: navrhujeme, vyvíjame, vyrábame, dodávame a spravujeme.

    Scheidt & Bachmann vie prekvapiť – niektoré „projekty“ idú pomaly alebo nejdú, a potom sa niečo iné nečakane rozhodne a implementuje sa v rekordne krátkom čase.

    6. Doplňte vetu:
    Keď nepracujem, nájdete ma motať sa okolo domu. Ale rád aj cestujem a spoznávam nové krajiny.

    Je trendové pochváliť sa nejakým športom, ja ho však nevyhľadávam. Príležitostne ideme s rodinou na bicykel, lyže, prípadne bežky. Striedame to s turistikou, wellnessom prípadne lezením. Vírivka a sauna sú tradične pravidlom. Futbal som hrával pravidelne a rád (aj keď mi to nikdy nešlo), ale už som to nechal mladším a zahrám si ho len zriedkavo. Nútim sa aspoň pravidelne behať, ale to len vďaka svojej manželke. Keďže bývame v rodinnom dome, tak sa vždy nájde priestor na vylepšenie alebo opravu, o prácach v záhrade už ani nehovorím. :-)

    7. Možno o mne neviete, že som:

    • do skončenia strednej školy žil v Rumunsku;
    • počas vysokej školy robil barmana;
    • mal svadbu v televíznej šou.

    Späť