Desiatykrát sme pre študentov pripravili nezabudnuteľnú exkurziu

    - Ľudské-zdroje

    Študenti Žilinskej univerzity sa každý rok môžu prihlásiť na exkurziu, vďaka ktorej spoznajú našu spoločnosť. Slovenskú a materskú v Nemecku. Nahliadnite do zákulisia jubilejnej desiatej exkurzie.

    Najlepší zo študentov Fakulty riadenia a informatiky a Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity dostanú pozvánku, ktorá sa neodmieta - stráviť 4 dni na výlete, počas ktorého sa o nich postará spoločnosť Scheidt & Bachmann. Precestujú 2 400 km, spoznajú našu spoločnosť i nemeckú kultúru vrátane atmosféry na futbalovom zápase Bundesligy. Na oplátku nechceme nič. Poteší nás, ak sa v budúcnosti stanú našimi kolegami.

    Študenti s našimi kolegynkami počas zápasu Bundesligy vo VIP zóne Scheidt & Bachmann. Horný rad zľava: Bc. Martin Podskuba, Bc. Patrik Sliacky, Bc. Jakub Snopka, Bc. Vladimír Oravec, Ing. Katarína Veneny, Bc. Dávid Stajsko, Mgr. Dominika Karásková, Bc. Lukáš Žatko. Dolný rad zľava: Bc. Dávid Ďureček, Bc. Tibor Poštek, Bc. Igor Chodelka, Bc. Dušan Tichý.

    10. výročie: bývalí účastníci bilancujú

    Našu exkurziu za 10 ročníkov absolvovalo až 86 študentov. 26 z nich u nás zostalo pracovať počas štúdia. Štrnásti sú dodnes našimi kolegami. „Exkurziu do materskej spoločnosti Scheidt & Bachmann som absolvoval v roku 2010. Bola to výborná akcia, kde som spoznal super ľudí. Zúčastnili sme sa futbalového zápasu s úžasnou atmosférou a navštívili svetoznámy Kolínsky dóm. Okrem toho som sa veľa dozvedel o spoločnosti, jej 4 divíziách a skvelým zážitkom bola prehliadka výrobnej haly. Na exkurzii ma veľmi zaujala oblasť, v ktorej spoločnosť Scheidt & Bachmann pôsobí a jej rodinná atmosféra. Preto som tu začal pracovať a pracujem tu dodnes,“ hovorí Ing. Jozef Breziansky, vedúci jedného z tímov softvérového vývoja Systémov vybavenia cestujúcich. 

    „V spoločnosti Scheidt & Bachmann som v roku 2014 pracoval 2 mesiace ako výpomoc, keď som dostal pozvánku zúčastniť sa exkurzie do Nemecka. Dovtedy som tu len vyvíjal nejaký kód, ktorému chýbala praktická aplikácia – bol príliš abstraktný. Po návšteve v Nemecku, kde nám boli prezentované prakticky všetky oddelenia spoločnosti, som videl fyzické zariadenia, ktoré naša firma predáva. Vďaka tomu som pochopil zmysel svojej práce i toho, čo spoločnosť robí. A dodnes som jej súčasťou. Študentom by som odporúčal ísť na exkurziu práve kvôli tejto skúsenosti,“ hovorí Ing. Zdenko Pavlík, softvérový vývojár Systémov pre čerpacie stanice.  

    Exkurziu si pochvaľujú aj tohtoroční študenti: „Program i celá organizácia exkurzie bola vynikajúca. Spoločnosti Scheidt & Bachmann patrí obrovský obdiv za to, že sa podujala na takúto akciu a umožňuje študentom spoznať spoločnosť z iného uhla pohľadu,“ konštatuje študent Lukáš Žatko. „Je to super zážitok na celý život,“ uzatvára Dávid Ďureček.

    Študenti počas exkurzie môžu vidieť zákulisie našej spoločnosti na Slovensku aj v Nemecku. Absolvujú prehliadku žilinskej výrobnej haly s vysvetlením celého výrobného procesu a následne cestujú do nemeckej centrály. Tam im zástupcovia jednotlivých oddelení prezentujú vývoj softvéru a hardvéru na všetkých oddeleniach. 

    Nemecká centrála vs. slovenská pobočka

    Aby mali študenti čo porovnávať, v Möchengladbachu tiež absolvujú prehliadku výroby. „Zaujal ma fakt, že obidva areály mali totožne vytvorený exteriér, čo sa týka vzhľadu budov. Aj to, že študenti mali vlastný priestor na prax,“ hovorí Vladimír Oravec. „Mne sa viac páčila nemecká centrála, pretože som videl viacero odvetví výroby. Na druhej strane Slováci mali na pracovisku väčší poriadok.“ smeje sa Tibor Poštek. Na jeho slová pohotovo reaguje Dušan Tichý: „Nemecká centrála je samozrejme väčšia a tým pádom zanecháva lepší dojem. Ale aj tá žilinská má svoje čaro.“ Súhlasí s ním aj Dávid Stajsko: „Slovenská pobočka je novšia, prehľadnejšia a má modernejšie pracovné prostredie. Vyvíjajú a produkujú sa tu naozaj zaujímavé projekty.“ Celú diskusiu uzatvára Lukáš Žatko: „Obe miesta vo mne zanechali pozitívny dojem. Vidno, že v celej firme vládne priateľská atmosféra.“

    Na potulkách nemeckými mestami

    Pre študentov vždy pripravíme zaujímavý sprievodný program. Obľúbenou zastávkou je prehliadka mesta Kolín nad Rýnom. Študentom učarila tamojšia katedrála, ktorá ako jediná v meste prežila bombardovanie počas 2. svetovej vojny. Jakuba Snopku však zaujalo aj čosi iné: „Hromadná doprava, pretože rád skúmam, ako tieto veci vo svete fungujú.“

     

    Potulky malebným mestečkom Möchengladbach študenti absolvovali aj so sprievodkyňou. „Výklad bol fakt veľmi dobrý a zaujímavý,“ vyjadril sa na margo prehliadky Igor Chodelka. Dušana Tichého zaujal fakt, že v Mönchengladbachu sú až dve hlavné železničné stanice. „Nevidel som tam žiadnu výškovú budovu. Pôsobilo na mňa ako pokojné mesto, ktorého obyvatelia sú veľkí patrioti. Usudzujem to podľa toho, ako fandia miestnemu klubu. Už deň pred zápasom mali ľudia oblečené dresy Borussia Möchengladbach, ale aj všade na okolí, či už na budovách alebo autách, mali logo tohto klubu,“ dopĺňa informácie o meste Vladimír Oravec.

    VIP futbalové dobrodružstvo

    Prežiť atmosféru futbalového zápasu Borussia Möchengladbach na vlastnej koži je čerešnička na torte každej exkurzie. Na tamojšom štadióne má naša spoločnosť VIP lóžu, ktorú študentom radi prepožičiame. Výnimkou neboli ani tohtoroční účastníci. Strhujúce futbalové divadlo, v ktorom si domáca Borussia zmerala sily s FSC Freiburg (3:1), si chalani naplno užili. Všetci sa zhodli, že to bol pre nich najväčší zážitok. Ako pamiatku naň si domov odniesli aj fanúšikovský šál a fotku s obrancom Nicom Elvedim. 

    Prečo by študenti mali absolvovať exkurziu so Scheidt & Bachmann?

    Bc. Dušan Tichý: „Exkurziu by som všetkým odporučil najmä kvôli spoločným zážitkom, futbalu a VIP lóži, do ktorej nie je ľahké sa dostať.“ 

    Bc. Tibor Poštek: „Dozvedia sa viac o firme Scheidt & Bachmann. Pred tým, než som sa exkurzie zúčastnil, som si myslel, že robí iba parkovacie systémy. Taktiež môžu navštíviť Nemecko, spoznať nových ľudí a, samozrejme, sledovať futbalový zápas Bundesligy vo VIP lóži – a to sa nenaskytne každý deň.”

    Bc. Jakub Snopka: „Exkurzia mi priniesla množstvo zážitkov a informácií, ktoré mi viac otvorili oči. Neviem, čo na nej treba viac odporúčať; vezmú vás do Nemecka na výlet, nič nemusíte riešiť – čo sa týka dopravy, zaujímavých prednášok vo firme a ešte aj pocestujete!“

    Ing. Zdenko Pavlík: „Získajú predstavu o tom, aké produkty vyvíjame a ako to vyzerá, keď sú nasadené. Nehovoriac o tom, že môžu spoznať zamestnancov firmy aj mimo pracovného času. Sú to skvelí ľudia. Navyše je o nich postarané ako v bavlnke! Je to taká príjemná all inclusive dovolenka.“


    Späť