Boli sme medzi najrýchlejšími tímami na Národnom behu Devín – Bratislava

    - Ľudské-zdroje

    Naši bežci potvrdili na najstarších bežeckých pretekoch na Slovensku skvelú formu. Viacerí z nich pritom súťažne bežali po prvýkrát v živote.

    Dvadsaťpäť bežcov v neprehliadnuteľných žltých tričkách s logom spoločnosti Scheidt & Bachmann sa v nedeľu 15. apríla 2018 postavilo na štart 71. ročníka Národného behu Devín – Bratislava. Medzi 6 000 účastníkmi sa nestratili a dosiahli skvelé umiestnenia v individuálnych i tímových pretekoch.

    Naši šikovní bežci. Horný rad zľava: Karol Slanina, Róbert Ševčík, Lukáš Šmid, Tamara Hrnková, Róbert Šutek, Anna Tvrdá, Maroš Jasenčák. Dolný rad zľava: Richard Baláž, Martin Piala, Roman Murárik, Michal Blaško a František Talapka.

    Po prvýkrát a najrýchlejší

    Trať dlhú 11 625 m najrýchlejšie zabehol Roman Murárik z oddelenia systémov pre železničnú zabezpečovaciu techniku s časom 0:45:26. Za víťazným Etiópčanom Cherutichom Nelsonom Kipkogeiom zaostal len 10 minút.

    Mojím cieľom bolo bežať pod 46 minút a byť v prvej stovke, čo sa mi nakoniec podarilo. Bol to jeden z mojich najlepších časov na 10 km trati, takže som veľmi spokojný,“ hovorí Roman.

    Aký je Romanov recept na bežecký úspech? „Večer pred pretekom som zjedol 100 g čokolády a vypil 2 dcl červeného vína,“ smeje sa Roman a dodáva „Behávam takmer každý deň, ale pred pretekmi som si v rámci prípravy doprial dva dni voľna.

    Výborným výsledkom sa blysol aj František Talapka z oddelenia systémov pre železničnú zabezpečovaciu techniku, ktorý v kategórii mužov nad 40 rokov skončil na 72. mieste s časom 51 minút 52 sekúnd. Najrýchlejšou ženou v našom tíme bola Gabriela Ostertágová z oddelenia systémov pre vybavenia cestujúcich (1:01:17).

    Tímový duch zvíťazil

    Viac ako individuálne víťazstvá si bežci cenia výkon celého tímu. Veď spomedzi 145 bežeckých tímov sa umiestnili na perfektnej 21. priečke. Hoci niektorí bežali po prvýkrát.

    Ako hovorí Anna Tvrdá z oddelenia výroby, až prihláška na tento beh ju donútila začať behávať: „Bola som „až“ 4-krát za dva týždne. :-) Čo je pre mňa veľký výkon, keďže som sa behu vôbec nevenovala. Nerátam zbesilý beh na autobus či vlak. Som rada, že som dobehla bez problémov a zastavenia – tela či srdca. To bol môj cieľ.“

    Smelý cieľ si bežci stanovili do budúceho roka. Pretekať sa chystá väčšina z nich: „Dúfam, že v súťaži tímov pokoríme hranicu top 20,“ hovorí František Talapka z oddelenia systémov pre železničnú zabezpečovaciu techniku

    Bežali celé rodiny

    Súčasťou národného behu boli aj preteky „Malý Devín“. Trať s dĺžkou 2 800 m pripravili organizátori pre deti od 10 rokov. Zastúpenie mala aj naša firma vďaka deťom Karola Slaninu a Gabriely Ostertágovej. V silnej konkurencii sa nestratili. Práve naopak. Martin Slanina obsadil v kategórii Mix nad 16 rokov skvelé 10. miesto s časom 0:14:00. Jeho sestra Hanka Slaninová dobehla medzi 13- až 15-ročnými dievčatami na 37. mieste. V súťaži tímov si 6 detí v dresoch Scheidt & Bachmann vybojovalo pekné 16. miesto.

    Gratulujeme malým aj veľkým bežcom!

    Zaujímalo nás, čo našim bežcom preblysklo hlavou, keď dobehli do cieľa:

    Michal Blaško: „Hurááá, konečne cieľ.“

    Anna Tvrdá: „Som super. :-) Žartujem. Len skvelý pocit, že som to dala.“

    Karol Slanina: „Bežalo sa mi skvele, ale nemal som hodinky. Prekvapilo ma, keď som na časomiere uvidel o minútu horší čas než vlani.“

    Richard Baláž: „Chvalabohu, že som nedopadol ako ten chlapík, ktorého 100 m pred cieľom kriesili.“

    Martin Piala: „Pred očami jedno pekné dievča a hlavou pocit šťastia.“

    Vedeli ste, že...?

    • Prvýkrát sa z Devína do Bratislavy bežalo už v roku 1921. Preto je toto podujatie navždy zapísané do športovej histórie ako najstarší cestný beh i najstaršie atletické podujatie na Slovensku. Je o tri roky staršie ako Košický maratón mieru.
    • Na prvom ročníku štartovalo 37 bežcov, v roku 2018 ich bolo 6 083.
    • V roku 1976 sa na behu zúčastnili po prvýkrát už aj ženy.



    Späť