Aj s krompáčmi a lopatami nám to ide

    - Ľudské-zdroje

    Alias Naše mesto 2018 v podaní Scheidt & Bachmann

    Baví nás pomáhať a robiť dobré skutky. Preto 15 našich zamestnancov bolo aj tento rok súčasťou dobrovoľníckej akcie Naše mesto 2018. Vykasali rukávy, vzali lopaty, krompáče, metly a pustili sa do práce. Kde všade pomáhali, sa dočítate v článku. 

    Klikanie na myšiach sme na deň vymenili za krompáče a lopaty.

    Siedmi vs. ôsmi statoční

    8. júna 2018 naši zamestnanci opäť dokázali, že sú naozaj šikovní. Nielenže sú odborníkmi vo svojom odbore, ale neboja sa ani manuálnej práce na čerstvom vzduchu. Osem z nich pomáhalo skrášľovať areál Domova sociálnych služieb SYNNÓNIA v Žiline na sídlisku Vlčince, ďalší siedmi statoční vymenili mesto za Lietavský hrad. Pričuchli k stavbárčine, aby zachránili baštu dolného hradu pre budúce generácie. 

    Žilinská misia očami Braňa Luleka

    O deviatej ráno nás čakala koordinátorka akcie Naše mesto pre Domov sociálnych služieb SYNNÓNIA. 15-člennú skupinu dobrovoľníkov tvorili 8 moji kolegovia zo Scheidt & Bachmann Slovensko a 7 dobrovoľníci z Kia Motors Slovakia. Po rýchlom občerstvení a rannom „brífingu“, na ktorom sme sa dozvedeli, čo nás v daný deň čaká, sme sa spoločne pustili do práce. 

    Najskôr sme rozhrabávali obrovskú kopu ílovitej hliny, ktorou sme vypĺňali nerovnosti pozemku. Zemina bola miestami taká tuhá, že sa pod ňou aj rýľ ohýbal. Nanešťastie sme mali k dispozícii len jeden fúrik a málo času. Preto sme sa poskladali a kolegovia z Kie zabehli autom kúpiť druhý fúrik, vďaka ktorému masa hliny zmizla oveľa skôr.


    Dievčatá dostali za úlohu vyčistiť pieskovisko, ktoré najskôr museli nájsť v záplave trávy. Ďalší kolegovia rozhadzovali hlinu z výkopu pre altánok po okolitom trávniku, aby ho vyrovnali. Vyčistili aj záhradu od buriny a kameňov. 


    Okolo jedenástej nám všetkým dobre padla nádielka bagiet v príjemnom tieni altánku. Keďže bolo horúco, obyvatelia domova sa starali o náš pitný režim. Dopĺňali vodu či ľadový čaj, ale pripravili nám aj výbornú kávičku a porozprávali svoje príbehy. 

    Výsledok misie

    • Terén v záhrade vyrovnaný (takmer na centimetre presne po celej ploche),
    • vykopané kamene prenesené na nové miesto, z ktorého bude v budúcnosti skalka,
    • pieskovisko sa na slnku blyšťalo ako nové,
    • betónové ihrisko vyčistené od buriny a pripravené na prvé zápasy,
    • okolie chodníkov a pingpongového stola rozhrabané a pripravené na zasiatie trávy. 


    Všetko sme stihli do 14-tej hodiny. Dokonca aj pridané úlohy, s ktorými organizátorky vôbec nepočítali. A tak sme mali čas spoznať sa aj s kolegami zo Scheidt & Bachmann, keďže sa k starým puškám pridali noví kvalitári zo Systémov pre čerpacie stanice. Nadviazali sme nové vzťahy, utužili staré a poskytli naše ruky dobrej veci. Bolo nám super, budúci rok ideme zase. Pridáte sa?

    Lietavské dobrodružstvo

    Siedmi zamestnanci Scheidt & Bachmann si v piatok ráno urobili malú túru na Lietavský hrad. Jedna skupina pod dohľadom zástupcov Združenia na záchranu Lietavského hradu špárovala malú kruhovú vežu. Hoci viacerí z nich robili takúto prácu po prvýkrát v živote, išlo im to výborne. 

    Ostal im čas aj na úpravu terénu vo veži a jej okolí, pri ktorom urobili významný archeologický objav. Teda rovno dva. Našli kúsok stredovekého taniera a kosť. Podľa zástupcov združenia bola ľudská. Nálezy naši zamestnanci odovzdali a momentálne sa nachádzajú na odbornej analýze. 


    Druhá skupina našich zamestnancov sa zas venovala zasypávaniu archeologickej sondy. Aj oni boli veľmi šikovní a preto im ostal čas na VIP prehliadku Lietavského hradu. Dostali sa na miesta, kam sa bežní návštevníci nedostanú. Dokonca si urobili fotku zo strechy hradu. Bol to neobyčajný zážitok. Za dobre vykonanú prácu na všetkých čakal chutný obed. Vďaka pobytu na čerstvom vzduchu a fyzickej námahe sa po paprikáši len tak zaprášilo.


    Všetci naši dobrovoľníci sa zhodujú na tom, že akcia Naše mesto bola pre nich prínosom. Najlepšie to vystihol Jaroslav Mitterpach z oddelenia parkovacích systémov: „Je to výborný relax. Zmeníte pracovné prostredie aj prácu. A hoci robíte zadarmo, práca vás obohacuje. Ak sa totiž naučíme niektoré veci robiť zadarmo, budeme aj ostatné veci robiť lepšie. Zároveň máte možnosť spoznať bližšie kolegov, s ktorými sa poznáte len cez telefón. Zistíte, že sú to skvelí ľudia a vy ste hrdí na to, že sú vašimi kolegami a spoločne môžete pracovať na dobrej veci.“ 


    Späť